TRE – metoda za sproščanje stresa, travm

TRE je metoda, s katero aktiviramo v telesu nevrogeno tresenje. Avtor te metode je dr.David Berceli, ki je deloval na vojnih področjih in iz opazovanja ljudi v stresu prišel do dveh zaključkov: telo se v času grožnje zakrči in ko grožnja popusti se telo trese. Trese se, da odda odvečno energijo, ki se je aktivirala v telesu v času grožnje. Telo – živčni sistem se na ta način povrne v stanje homeostaze.
V telesu je za zakrčitev odgovorna mišica psoas, ki leži v medenici. Skop mišic psoas se pokrči v času grožnje. To zgleda tako, da se pokrči celo telo – embrio položaj ali pa na zunaj ni nič vidno, če grožnja ni tako velika – vendar se prav tako dogajajo pokrčitve mišic v telesu (npr. zateguje v ramenih, v vratu, čeljusti,...).
Če po stresnih situacijah ne pride do sprostitve, telo še naprej ostaja v pokrčenosti in možgani dobivajo sporočilo, da nevarnost še traja. Tukaj potem govorimo o kroničnem stresu – posledično tudi psihosomatiki.
Nevrogeno tresenje je v nas genetsko vkodirano. Primer iz živalskega sveta: živali se tresejo, npr. pes se trese, ko nekaj poči. Ta mehanizem naše telo pozna, ga tudi uporablja, vendar ga v današnji civilizaciji zatremo, ker daje občutek šibkosti. Je mehanizem zdravja – samoozdravitveni mehanizem.
Kaj naredimo s to metodo? Z metodo TRE aktiviramo mišice, da se začnejo trest in tresenje aktivira v možganskem deblu mehanizem nevrogenega tresenja. S tem damo telesu možnost, da zaključi in predela še vse nezaključene procese v telesu, ki so posledica stresa, travm.

Za pravilno uporabo metode TRE je pomembno, da vas jo nauči inštruktor TRE. Priporočajo se tri srečanja ali več - toliko, da zna posameznik uporabljati metodo pravilno in samostojno.

Paket treh ur metode TRE + knjižica: 126 €

Cena posamezne ure vodenja TRE: 42 €

Priporočena literatura:
David Berceli: The revolutionary trauma release process
David Berceli: Vaje za sproščanje stresa in travme; TRE – Revolucionarna nova metoda za okrevanje po stresu in travmi
www.treslovenija.si